">
0 votes

Da su cijene komunalnih usluga u općini Žepče znatno veće u odnosu na susjedne opštine Maglaj, Zavidovići i Tešanj, to smo svi znali, ali da su veće u odnosu na cijene u Sarajevu to priznajem, ni sam nisam znao.

\n

Cijena kubika vode u Žepču sa PDV-om košta 1,00 KM, primjera radi u Zavidovićima kubik vode košta 0,81 KM, u Maglaj 0,72 KM, Tešnju 0,94 KM i Sarajevu 0,98 KM.

Odvoz smeća za četveročlanu porodicu, koja živi u prosječnom stanu / kući od 50-ak m2 u Žepču će prema najavljenim poskupljenjima iznositi skoro 32,00 KM, dok je odvoz smeća, za istu porodicu, u susjednoj opštini Zavidovići skoro duplo jeftiniji i iznosi 19,00 KM, jeftinije je i u opštini Maglaj i Tešanj, a također i u Sarajevu, gdje bi ista porodica odvoz smeća platila 21,00 KM.

Kanalizacija je također skuplja i samo u Žepču se obračunava na cijenu od utroška vode, a u svim drugim općinama po m3. Grijanje u Žepču po m2 je skoro 3,00 KM, tačnije 2,93 KM, iako gradska kotlovnica koristi ugalj kao energent skuplje je za gotovo 1 KM u odnosu na grijanje u Sarajevu.

Ovakvo ponašanje SDA i HDZ-a u Žepču je prosto neshvatljivo u samo 2 godine, svojim odlukama su vještački podigli standard, građani neće i ne mogu više plaćati stranačka upošljavanja u JP“Komunalno“ Žepče.

Za nas u SDP-u je sasvim logično da za čelnike HDZ-a i SDA, koji su svoju djecu, supruge, bližnje i daljnje članove porodica uhljebili na državne jasle, neće biti problem novo poskupljenje, ali se iskreno plašimo za najveću populaciju ljudi, koja ove namete više ne može podnositi.

Nažalost od 25 vijećnika u OV Žepče, SDA i HDZ kontrolišu 23, dvojica vijećnika žepačkog SDP-a su jedini u opoziciji i nedovoljna, ali će učiniti sve da na demokratski način zaustave najavljenja poskupljenja, ako treba spremni smo i fizički sa građanima da novu pljačku građana u Žepču zaustavimo!

Cijene komunalnih usluga u Žepču veće nego u Sarajevu
809 pregledi 29 Maj, 2019

Please log in or register to Comment this Media.