">
0 votes

Već četiri mjeseca 33-godišnji Sead Huskić iz Zavidovića živi u napuštenoj zgradi u neposrednoj blizini dvije srednje škole.

\n

Promrzao, bolestan i gladan, očajan je zbog sve nižih temperatura, jer spava na spužvi u hladnoj prostoriji bez vrata. Za zgradu, u kojoj provodi noć, je znao da je duže vremena napuštena, bez prozora i vrata. Odlučio je da boravi tu jer ga u tom objektu trenutno niko ne uznemirava.

Na pitanje kako se našao u takvoj situaciji, vidno iscrpljen Sead s mukom odgovara. 

- Umrli su mi otac i majka, imam u Zavidovićima trojicu braću, ali i oni teško žive, imaju puno djece. Sada mi više ne daju da priđem njihovim kućama i nisam s njima u dobrim odnosima -priča Sead. 

Obraćao se za pomoć općinskoj administraciji i prema njegovim riječima, predao je potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje po projektu koji se trenutno realizira u Zavidovićima. Projekat se odnosi na stambeno zbrinjavanje romske populacije. Međutim, kompletan proces odabira korisnika, te izgradnja objekata se ne očekuju uskoro. 

Sead Huskić kaže, da bi za hranu radio bilo šta, ali da problem predstavlja i to što je nepismen. Preživljava od prosjačenja, i onoga što mu daju ljudi koji ga poznaju.

 

IZVOR: Faktor.ba

Beskućnik iz Zavidovića strahuje od zime: Spava na spužvi u hladnoj prostoriji bez vrata
1,244 pregledi 15 Dec, 2016

Please log in or register to Comment this Media.