Kazna drobilicom: U Zenici uništavaju automobile višestrukih povratnika
0 votes

U svih deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine vrijedi isti Krivični zakon. Međutim, kantonalna pravosuđa postižu različite rezultate i u prevenciji i u represiji krivičnih djela.

Razlika je očita između dva susjedna kantona - Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, u kojima je razlika u broju stanovnika manja od 50.000.

 

U ZDK-u uništavaju se vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici. Za dvije godine je uništeno 149 automobila, a za 113 se čekaju pravosnažna sudska rješenja. U policiji su, kažu, zadovoljni rezultatima. Načelnik Sektora uniformirane policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Esnaf Buza kaže da je u početku bilo određenih problema, ali danas, nakon dvije godine, policija ima sve manje problema. Policija u Zenici djeluje i preventivno. Mjesecima je pojačano njihovo prisustvo na frekventnim saobraćajnicama, jer su nezadovoljni stanjem sigurnosti.

 

"U tom pravcu, mi smo u proteklom periodu izvršili nabavku više pokretnih, mobilnih uređaja za mjerenje brzine i pojačanim akcijama u zadnjih nekoliko mjeseci mi smo povećali broj prekršajnih naloga", kaže Buza.

 

"U susjednom KS-u kantonalno pravosuđe postiže dosta lošije rezultate, sudeći po statistici, iako isti Krivični zakon važi u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovdje nema preventivnog prisustva policije, ni na raskrsnici gdje su nedavno stradale dvije studentice", izvještava Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere.

 

A broj nesreća je mnogo veći. Prošle godine ih je u ZDK-u evidentirano 4.580, a u KS-u 11.475. U ZDK-u je tokom 2015. godine počinjeno 2.729 prekršaja javnog reda i mira, a u KS-u 6.360. Broj uništenih vozila čiji su vlasnici prekršili zakon se ne može porediti, jeru Sarajevu takva praksa, ne postoji objašnjava komesar MUP-a KS-a Vahid Ćosić.

 

"Što se tiče uništenja, nismo imali. Ali smo imali licitacije, gdje smo, u dogovoru s Općinskim sudom u Sarajevu, pravosnažnim rješenjima oduzeli sredstva izvršenja višestrukih povratnika i zaradili ta sredstva. Ta sredstva su uplaćena u budžet KS-a", dodaje.

 

Al Jazeera nezvanično saznaje da su neka od tih prodatih auta na kraju završila kod istih osoba od kojih su oduzeta.

admin 1,220 bodova
1,105 pregledi 20 Okt, 2016

Please log in or register to Comment this Media.